06 June 2008

Trevlig nationaldag!

Svenska nationaldagen har sitt ursprung i en vårfest som anordnades på Skansen redan 1893 och som alltid avslutades den 6 juni med en "flaggfest".
Skansens grundare, Artur Hanzelius, valde den 6 juni för att fira flaggan eftersom det var denna dag 1523 som Gustav Vasa valdes till kung. I och med det lades grunden till ett svenskt nationellt rike. Samma dag 1809 skrev dessutom riksdagen under regeringsformen som fastslog många viktiga medborgerliga fri- och rättigheter: samvetsfrihet, tryckfrihet, yttrandefrihet och säkerhet till person och egendom.
Flaggfesten hölls från början bara i Stockholm men från första världskriget växte den svenska nationalismen sig allt starkare. 1916 firade man för första gången Svenska flaggans dag i hela landet. 1983 blev sedan den 6 juni också vår officiella nationaldag, - den dag då vi hälsar nya medborgare välkomna och då vi hyllar Sverige som en fri nation med fritt statsskick. Den svenska flaggan har anor från Gustav Vasas tid, på 1550-talet. Förlagan var säkert det danska rödvita korsbanéret och färgerna hämtade man från det lilla riksvapnet med tre gyllene kronor på blå botten. Riksvapnet med tre kronor tror man att Kristoffer av Bayern hade med sig från sitt Bayern till Sverige. Kristoffer av Bayern blev 1440-42 krönt han till kung över Danmark, Sverige och Norge.
Flaggan användes främst av kungen och hans krigsmakt, från 1620-talet finns det bildbevis för att flaggan fördes av svenska skepp.
2005 beslutade riksdagen att Annandag pingst skulle få lämna plats åt 6 juni bland årets helgdagar.

No comments:

Post a Comment